Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι κάτωθι:  
   
   
    Θεραπεία ουλίτιδας
Χαρακτηριστικά της ουλίτιδας είναι η διόγκωση των ούλων, το έντονο κόκκινο χρώμα και η αιμορραγία κυρίως κατά το βούρτσισμα. Εάν η ουλίτιδα παραμεληθεί και δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει τις ίνες του περιοδοντίου και το οστούν των φατνίων.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας
Τα δόντια αρχίζουν να κινούνται και όταν χάσουν την στήριξή τους θα πρέπει να εξαχθούν (προχωρημένη περιοδοντίτιδα). Η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη. Η παρουσία μικροβιακής πλάκας πάνω στα δόντια είναι το βασικό αίτιο των νοσημάτων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Η πλάκα σχηματίζεται με την συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής, συστατικών του σάλιου και μικροβίων του στόματος. Η πλάκα αυξάνεται όταν έχουμε κακή στοματική υγιεινή και τα μικρόβια παράγουν ουσίες τοξικές για τους ιστούς του δοντιού.

Πρόληψη των νόσων του στόματος:

 • Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τρείς φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος (ή μεσοδόντιο βουρτσάκι)
 • Σωστή διατροφή
 • Xρήση φθοριούχων
 • Tακτικές επισκέψεις

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
Η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα, τραυματισμοί κλπ., είναι αιτίες που μπορεί να επηρεάσουν τον πολφό του δοντιού που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα του δοντιού και τότε το δόντι να υποστεί βλάβη και να νεκρωθεί. Τότε πρέπει να γίνει απονεύρωση, διότι ο νεκρός πολφός θα δημιουργήσει μόλυνση και με τον καιρό θα επεκταθεί έξω από το δόντι και θα προκαλέσει απόστημα. Ανάλογα με την μόλυνση του δοντιού, την μορφολογία του και τον αριθμό των ριζών η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 1-4 επισκέψεις. Τα απονευρωμένα δόντια είναι ευαίσθητα και σπάνε εύκολα. Καλό είναι να αποφεύγουμε την μάσηση από εκείνη την πλευρά όσο διαρκεί η θεραπεία, και μετά από διάστημα λίγων μηνών να προστατευτεί από μία στεφάνη (θήκη), ώστε να αποφευχθεί τυχόν κάταγμα του δοντιού.

Κατασκευή ακίνητων επανορθωτικών εργασιών

 • Ολοκεραμικές όψεις
 • Ολοκεραμικές στεφάνες (θήκες)
 • Όψεις ρητίνης
 • Μεταλλοκεραμικές στεφάνες (θήκες)/γέφυρες
 • Ολοκεραμικές γέφυρες

Κατασκευή κινητών προσθέσεων

 • Οδοντοστοιχίες ολικές
 • Μερική οδοντοστοιχία
 • Επένθητη οδοντοστοιχία
 • Επιδιορθώσεις οδοντοστοιχίας

Αισθητική οδοντιατρική - Λεύκανση Δοντιών
Τα δόντια χάνουν σταδιακά το φυσικό τους χρώμα καθώς ίχνη διαφόρων χρωστικών ουσιών διαπερνούν την αδαμαντίνη και διεισδύουν στο δόντι.

Αιτίες:

 1. Υπερβολική λήψη σκευασμάτων φθορίου σε παιδιά και έφηβους προκαλεί δυσχρωμία δοντιών
 2. Η λήψη τετρακυκλίνης
 3. Η κατανάλωση καπνού, καφέ, τσαγιού, σόδας ή διαφόρων χυμών και αναψυκτικών
 4. Λόγω ηλικίας (με τη πάροδο του χρόνου τα δόντια χάνουν το φυσικό τους χρώμα
 5. Λόγοι γενετικής
Η λεύκανση εξουδετερώνει όλες αυτές τις ανεπιθύμητες χρωστικές του δοντιού. Η λεύκανση επιδρά πάνω στην αδαμαντίνη των φυσικών δοντιών. Συνεπώς, δεν κάνει λεύκανση στα λευκά σφραγίσματα, στις στεφάνες (θήκες) ή στις όψεις των δοντιών (όποιες αποκαταστάσεις είναι ορατές με το χαμόγελο τότε θα αντικατασταθούν 2-4 εβδομάδες μετά τη λεύκανση). Ο βαθμός λεύκανσης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Αυτό εξαρτάται από τη δομή των δοντιών και τη χρονική διάρκεια της λευκαντικής διαδικασίας. Η λεύκανση διαρκεί αρκεί να γίνεται ένα ρετουσάρισμα μία ή δύο φορές το χρόνο. Χωρίς αυτήν την συντήρηση, τα δόντια θα αρχίσουν να χρωματίζονται πάλι από τις ίδιες αιτίες που προκάλεσαν την αρχική δυσχρωμία τους. Ο ασθενής πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντιάτρου για να επιτύχει ένα λευκότερο και νεανικό χαμόγελο. Η επίβλεψη του οδοντιάτρου είναι σημαντική!

Οδοντικά εμφυτεύματα
Το οδοντικό εμφύτευμα έχει μορφή βίδας (κατασκευάζεται από καθαρό τιτάνιο) που αντικαθιστά την χαμένη ρίζα του φυσικού δοντιού. Το εμφύτευμα τοποθετείται στο οστό όπου ενσωματώνεται μετά από 6-8 εβδομάδες κατά μέσο όρο.
Κατασκευάζονται από τιτάνιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές, αλλεργικές αντιδράσεις ή αποβολές. Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις που αφορούν τόσο την γνάθο όσο και τις γενικότερες ιατρικές απαιτήσεις, τότε ο ασθενής θα μπορεί να τοποθετήσει τα οδοντικά εμφυτεύματα.
Προϋποθέσεις:

 • κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα οστού
 • καλή στοματική υγιεινή
 • φυσιολογική δυνατότητα επούλωσης του οργανισμού
Με τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται πλέον να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια. Σε ασθενείς που δεν έχουν δόντια, τα εμφυτεύματα αποτελούν μια σίγουρη μέθοδο συγκράτησης της ολικής οδοντοστοιχίας

Παιδοδοντία
Τα νεογιλά δόντια εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού περίπου τον έκτο μήνα της ζωής του και μέχρι τα τρία του χρόνια έχουν ανατείλει και τα είκοσι. Το λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι πιστεύουν ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αφού θα αντικατασταθούν αργότερα από τα μόνιμα. Η καλή κατάσταση των νεογιλών προϋποθέτει ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.
Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μονίμων δοντιών καθώς και τη γενική και ψυχική υγεία του παιδιού και τη σωστή διατροφή του.
Τα μόνιμα δόντια είναι τριάντα δύο. Η διατήρηση των πρώτων μόνιμων γομφίων, που εμφανίζονται στο στόμα στην ηλικία των 6 ετών, είναι πολύ σημαντική. Πολλές φορές θεωρούνται ότι είναι νεογιλοί και παραμελούνται με αποτέλεσμα την εξαγωγή τους (δημιουργεί σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα).

Πρόληψη στην παιδική ηλικία:

 • Από την ηλικία των τριών ετών, οι γονείς πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για ενημέρωση σχετικά με την στοματική υγεία των παιδιών τους. Τα νεογιλά δόντια πρέπει να διατηρηθούν στην στοματική κοιλότητα σε καλή κατάσταση έως ότου εμφανιστεί η μόνιμη οδοντοφυΐα από την ηλικία των 6 ετών - 15 ετών. Σε αντίθετη περίπτωση, η εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού, πριν την καθιερωμένη ηλικία που πρέπει να ανατείλει το μόνιμο δόντι, θα επιφέρει πολλά προβλήματα στην μόνιμη οδοντοφυΐα.
 • Οι επισκέψεις πρέπει να γίνονται κάθε 6 μήνες όπου θα γίνεται διδασκαλία στοματικής υγιεινής, θα δίνονται διατροφικές συμβουλές και θα γίνεται φθορίωση ως πρόληψη για την τερηδόνα. Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα πορεία του σχετικά με την στοματική του υγεία.
 • Η συμμετοχή των γονιών ως προς το βούρτσισμα των παιδιών τους είναι σημαντική έως αναγκαία.

Πέντε βήματα για υγιή δόντια:

 1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά
 2. Χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο
 3. Τρώμε υγιεινές λιχουδιές
 4. Ελαττώνουμε ζαχαρωτά και αναψυκτικά
 5. Πάμε συχνά στον οδοντογιατρό μας
    αρχική - οδοντιατρείο - υπηρεσίες - επικοινωνία   © christina triantafillidou 2009